"Motion is lotion, and functional movement is crucial for life."

Het verhaal van Balou

Aan het woord Bente, eigenaresse van Balou (december '23)


"Een jaar geleden ben ik met mijn pony Balou bij een osteopaat en een dierenarts geweest. Deze vertelde me dat ze eigenlijk weinig konden doen. Balou haar klachten zaten een stuk dieper dan waar ze op dat moment wat mee konden, het leek ook wel een groot gedeelte vanuit haar mentale gesteldheid te komen. Toen ik opzoek ging naar iemand die van vele markten thuis was kwam ik via via bij Brenda terecht. Dit is echt zo'n enorme aanvulling geweest.

Ik was zelf altijd druk bezig met water naar de zee dragen. Brenda helpt ons echt om het langzaam maar zeker bij de kern te gaan aanpakken. Balou kon eerder erg onrustig worden met nieuwe mensen, maar Brenda nam altijd alle tijd en deed het stap voor stap en op het tempo dat Balou aangaf. Daardoor durfde ze zich de laatste keer voor het eerst helemaal over te geven aan de behandeling.


Voor de eerste afspraak met Brenda had Balou de volgende klachten:

- Nerveus
- Enorm opgeblazen
- Diarree
- Lusteloos
- Gevoelige rug/bekken/SI
- Enorm koehakkig
- Kreupelheid bij spanning
- Duidelijk buikpijn
- Gasserigheid
- Super veel spanning in haar lijf
- Kaken op elkaar klemmen en knarsetanden
- Geen mogelijkheid tot buiging in haar lijf


Inmiddels zijn we bijna een jaar aan de slag met Balou. Brenda is in die tijd een keer of 6 (..?) geweest. En het verschil is bizar. Haar darmen zijn onder controle, de spanning is uit haar lijf, de koehakkigheid is zo goed als weg, ze begint steeds beter te buigen in haar lijf ( uiteraard ook een stukje training ) en ze laat haar kaak veel beter los, de gevoeligheid in haar lijf is zo goed als verdwenen en daardoor is ze ook veel stabieler in de omgang. Ze begint soms zelf een beetje praatjes te krijgen! Ze is bijna nooit meer opgeblazen en heeft de afgelopen maand geen enkele keer meer mestwater of diarree gehad.


Uiteraard komt dit niet alleen door de behandelingen, maar ook door alles er omheen. Brenda denkt met alles mee😊


Kortom, ik ben mega dankbaar! En Balou ook😉"

Vanuit een reading van Balou kwam Bente bij mij terecht, we zijn samen gaan kijken wat ik voor Balou kon betekenen. We wisten beide dat dit een langer traject ging worden, door al mijn kennis te combineren hebben we samen zoveel mooie en grote stappen mogen maken. Het grootse puzzel stuk voor Balou was het fascia release maar ook de relaese op de organen, in combinatie met kruiden hebben we haar van spuitmest tot vaste mest mogen helpen!


Inmiddels is Balou zover dat we de tijd tussen de behandelingen kunnen gaan spreiden en dat we nu naar onderhoudsbehandelingen kunnen. Uiteraard is dit succes niet alleen door mij behaald, maar alle inzet en het management van Bente hebben hier absoluut bij geholpen!

Wat we uit dit verhaal kunnen concluderen is dat de weg naar herstel lang kan zijn, maar het is zeker mogelijk. Daarbij spelen niet alleen mijn behandelingen een rol in het herstel, maar absoluut ook het management. En dan heb ik het echt over wat krijgt het paard voor ruwvoer, voor krachtvoer, wat drinkt het voor water, hoe is het gestald/beweid, wat wordt ermee gedaan en hoe, hoe is het haranchement, hoe is de verbinding tussen paard en eigenaar, hoe is de inzet en bereidheid van de eigenaar.


Als er in het management niks aangepast wordt, dan ga je in je herstel stagneren en dan kan ik niet meer toveren dan wat het paard op dat moment doet qua prestatie en souplesse. Want veel problemen zijn veroorzaakt vanuit het management, ongelukken daar gelaten er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Uiteraard moeten we roeien met de riemen die we hebben, en ik zal ook aangeven als de grens bereikt is. Ik kan je paard uiteraard onderhouden, maar het kan zijn dat je niet meer van je paard kunt verwachten in prestaties dan wat het paard op dat moment levert.

unsplash