Welke therapievormen kan ik jullie aanbieden?


- Fascia release, myofasciaal release

- Cranio sacraal therapie

- Medical en myofascial chain taping (kinesiotape)

- Massage

- Hirudo therapie (bloedzuigertherapie)

- Voeding uitmeten met Connectie-sensor

- Vanaf oktober; Blauwdruk van je paard met de Lecher Antenne


** Let op, hou er rekening mee dat ik nooit een methode gebruik tijdens een behandeling. Ik ben dus niet te boeken voor alleen cranio sacraal therapie, de kracht zit hem juist in de combinatie van alle technieken!**

Het is wel mogelijk om voeding, supplementen en kruiden los te laten doormeten. En vanaf oktober om los een Lecher Antenne consult in te plannen

Fascia release wat is dat?


Dan is het eerst zaak om uit te leggen wat fascia nou is en waarom dit zo belangrijk is.


Fascia

De alles verbindende factor, ook wel bekend als bindweefsel, maar hier houden we het op fascia. Zoals het al zegt is fascia een verbindend weefsel wat in verschillende structuren voorkomt. Fascia kun je vinden in pezen, banden, en bijvoorbeeld als ophanging tussen verschillende botten zoals het heiligbeen wat tussen het bekken hangt met behulp van ligamenten, ook dit is fascia. Maar ook het laagje tussen je huid en je spier, een laagje om de spieren zelf. Denk maar aan dat dunne laagje over je kipfilet, ook dit is fascia.


Er zijn 3 lagen fascia

De onderhuidse fascia (bindweefsel) laag bevindt zich vlak onder de huid. Er lopen lymfevaten en bloedvaten doorheen, maar ook zenuwbanen en klieren. De onderhuidse laag zit om het hele lichaam heen en dient als een soort ‘communicatiesysteem’. Daarnaast werkt deze laag als een soort schokdemper.

De diepe fascia zit rondom en door spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwbanen en bloedvaten. Deze laag bevat veel collageen vezels Hierdoor is het vergeleken bij de onderhuidse laag stugger en minder elastisch. De diepe laag bevat veel receptoren die gespecialiseerd zijn in bepaalde prikkels op te vangen en door te geven.

De verbindende fascia laag zorg ervoor dat inwendige organen op hun plek blijven. Net als de diepe laag is deze laag is iets minder elastisch dan de onderhuidse laag. De verbindende laag omhult bijvoorbeeld de hersenen, het ruggenmerg met de hersenvliezen, het hart en de longen met het longvlies.


Als fascia vast komt te zitten kan er niks meer doorheen stromen, dan krijg je ophoping en verklevingen. Het lichaam gaat er bewust/onbewust afvalstoffen in opslaan en dit geeft een stug gevoel als je eroverheen gaat. En misschien nog wel belangrijker, er lopen een heleboel zenuwen door dit weefsel. Bij een verkleving kan het dus ook zijn dan dit zenuwpijn oplevert omdat de zenuw in de knel komt te zitten en overprikkeld raakt.


Het lichaam gebruik ook fascia om trauma’s te helen in de vorm van littekens, dit is eigenlijk een beetje een rommelige versie van fascia en kan ook zorgen dat er geen stroming meer is.


Myofasciale lijnen

Daarbij zijn er fasciale lijnen in het lichaam, die alles met elkaar verbindt, van kop tot kont.

Je kunt je dus voorstellen dat als er letterlijk en figuurlijke een kink in de kabel zit dat je dit

door het hele lijf kunt zien. Hier onder zie je een voorbeeld van alle lijnen, hierdoor zie je dus

ook dat de achtervoet verbonden is met het achterhoofd. Maar ook dat het bekken verbonden

is met het kaakgewricht. Vaak zie ik dan ook dat als een bekken niet goed staat, het

kaakgewricht ook niet helemaal soepel open en dicht kan. Dit heeft dus ook met deze lijnen

te maken.


Hoe mooi is het dan dat ik deze lijnen kan combineren met mijn massage, osteopathie en

cranio sacraal therapie? Vanwege dit beeld kom ik dus niet om even een gewricht recht te

zetten, maar ga ik ook verder kijken waar het probleem zit en of er niet meer kinken in de

kabel zitten. Anders blijf je tegen hetzelfde probleem aanlopen, het is altijd zaak om het hele

lichaam te bekijken en te behandelen.                                                                                                           

 Hoe behandel ik dit dan?


Hiervoor heb ik verschillende mogelijkheden die per paard en per keer verschillende zullen zijn. De methodes worden ook samen gebruik.

 • Deep tissue, een massage met behulp van diepe drukpunten over het hele lichaam of juist in een specifiek gebied als het lichaam daar om vraagt
 • Guasha, doormiddel van schrapen over de myofasciale lijnen en door het gebruik van een jade steen heb je een veel dieper bereik. Jade ontzuurd daarbij het lichaam, brengt het lichaam weer in balans en helpt de weefsel te ontspannen. Bij guasha gaat het om de druk, de hoek van je steen en het ritme wat de therapeut heeft.
 • Cranio sacraal, met cranio sacraal is het mogelijk om op alle plekken het fascia te laten ontspannen. Ik zet het vooral in voor het fascia waar je van buiten niet bij kunt. Dus al het fascia rond om de organen, de fasciale lijn die in je paard loopt en voor bijvoorbeeld de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken, zo zijn en nog veel meer voorbeelden te noemen.
 • Massage voor het onderhuidse en diepe fascia rond de spieren
 • Myofasciaal tapen, met behulp van kineologisch tape is het mogelijk om de lijnen te tapen. Dit is met name gericht op het ontspannen van deze lijn en is een verlenging van bovenstaande behandelingen. Het zorgt er voor dat de behandeling langer doorwerkt.Hoe herken je fascia problemen bij je paard?

Een paar voorbeelden zijn;

 • Je ziet veel putjes en strakke lijnen
 • Paard kan niet vierkant staan
 • Paard doet zijn hoofd omhoog als het achterbeen ondergebracht wordt
 • Hoofdschudden (zijn meerdere oorzaken mogelijk)
 • Gevoelige bovenlijn
 • Niet kunnen verzamelen
 • Geen of weinig laterale en/of lumbale buiging
 • Het achterbeen buiten de massa plaatsen op de volte
 • Bolle en holle kant
 • Stijf lichaam maar wel buiging in de hals
 • Problemen schoftlift
 • Het ‘diesel’ paard, of paarden die stijf zijn tijdens het opstarten
 • Niet in een spoor kunnen lopen

Connectie-sensor

 

De Connectie-sensor is een waardevol instrument waarmee subtiele stralingen en energetische

verstoringen te meten zijn, die voor de meeste mensen niet zintuiglijk waarneembaar zijn. De

energie om ons heen is dus te testen. Hiervoor gebruik ik geen bovennatuurlijke of paranormale

gaven ;). Dat er minieme elektrische stroompjes over onze huid lopen is al jaren bekend denk

maar aan een ECG en EEG. Deze stroompjes zijn dus te meten met de Connectie-sensor, zowel verstoringen als gezond weefsel.


De Connectie-sensor gebruik ik om voeding en supplementen te testen. Daarnaast kan ik met de Connectie-sensor het lichaam energetisch behandelen. De Connectie-sensor werkt zeer effectief in aanvulling op mijn therapievormen. Er kan bijvoorbeeld heel nauwkeurig energetische verstoringen, blokkades, pijnpunten en overige therapeutische punten gelokaliseerd en behandeld worden. Verder kan er bij klachten ten gevolge van bijvoorbeeld verkeerde voeding, getest worden welke voeding en/of supplementen wel/niet geschikt zijn.


Let op, alles is een moment opname. Dus als ik supplement doormeet die geschikt is, dan is dat op dat moment, dat betekent niet dat je paard de rest van zijn leven dat voer, supplement of kruid moet hebben. Ik geef tijdens het consult altijd aan hoe lang een supplement of kruid gevoerd mag worden. Wil je na dit stappen plan weten wat de volgende stap is, dan is er opnieuw een meting nodig. Ik combineer metingen altijd met de kennis die ik heb en ga niet klakkeloos uit van metingen die uit een consult komen.


De Connectie-sensor is te vergelijken met een biotensor/biosensor, maar is verfijnd door Eric Laarakker om zo een betrouwbaarder en fijngevoeliger instrument te krijgen.


Lecher Antenne

 

De Lecher Antenne is een meetinstrument waarmee o.a. vitaliteit van weefsels en organen kan worden gemeten. Hiermee kan exact de mate van gezondheid of pathologie van een orgaan of weefsel bepaald worden.


Ziekte is een verstoring van informatie. Als deze verstoring lang genoeg duurt, zal dit fysieke, zichtbare klachten geven. Deze informatieverstoringen zijn te meten met de Lecher-antenne.


Je kunt dus met de Lecher Antenne een blauwdruk maken van het lichaam op dat moment en in combinatie met de Connectie-sensor en mijn kennis kan er dan een behandelen plan voor je paard/pony opgesteld worden.